RUBRICA DE ISTORIE

13-ian.-2021 17:17

Începând cu acest an, împreună cu unul dintre cei mai mari și vechi suporteri CFR-iști, Zoli Cantor, vă pregătim rubrica săptămânală “Știați că…?”. Cei mici vor învăța lucruri noi despre echipa lor favorită, iar cei mai în vârstă pot rememora momente importante desfășurate din 1907 până azi.

La 4 ani după înființarea clubului nostru, care atunci se numea KVSC, a avut loc un eveniment deosebit, meciul KVSC – Galata, primul joc internațional al echipei turcești.

CFR-iştii clujeni au avut onoarea de a fi primii parteneri de joc internaţionali ai celebrei echipe turceşti care făcea la începutul secolului XX primii săi paşi spre performanţă.

Reprezentantă a Clujului, KVSC, a fost primită în Imperiul Otoman cu onorurile unui partener de avengură. Un public entuziast a asistat pe 14 aprilie 1911 la primul meci dintre cele două formaţii. Spectatorii de pe Ittihadspor au fost gratulaţi cu patru goluri, jocul încheindu-se la egalitate, 2-2.

„Încălzirea” le-a crescut moralul otomanilor, care, peste numai două zile, aveau să câştige primul său meci internaţional chiar în faţa KVSC-ului. „Roş-galbenii” au înscris de patru ori în poarta feroviarilor clujeni pentru o victorie care avea să umple pagini întregi în memoriile jucătorilor de atunci ai lui Galatasaray.

Hasan Basri îşi aminteşte cu mândrie de cele două jocuri în faţa echipei din Cluj. “Echipa Galatasaray devenise cea mai puternică din Istanbul. Pentru ea nicio echipă nu era de neînvins. Prin efortul meu şi al colegilor mei, am devenit campioni timp de 3 ani consecutiv. Am înţeles mai bine valoarea echipei noastre în meciurile cu echipa din Cluj. Am jucat două meciuri cu această echipă străină şi am contribuit la prestigiul turcilor”.

De altfel, şefii Galatei se mândresc şi azi cu cele două cupe primite din partea şefului delegaţiei reprezentantei Ardealului. “Sunt cupele cu numărul cinci şi şase din istoria echipei”, povesteşte un oficial turc. De generozitatea gazdelor din Imperiul Otoman, clujenii au întors invitaţia celor de la Galatasaray. Ali Sami Bey, legendarul şef de club al Galatei, a fost emoţionat şi onorat de ofertă şi s-a dat peste cap să facă o echipă trăznet pentru primul turneu extern din viaţa echipei.

În septembrie 1911, Ali Sami Bey cobora de pe puntea vasului Dacia pe pământul pe care, câteva zeci de ani mai târziu, avea să bată mingea Gică Hagi, cel mai mare dintre fotbaliştii care aveau să joace pe stadionul din Istanbul care poartă numele baskanului. După o călătorie cu trenul până la Cluj, Galata pierde la scor, 5-1, meciul cu o selecţionată a Clujului, adunată în echipa KVSC, care a marcat, de altfel, inaugurarea Stadionului Orăşenesc din Parc. Turcii trebuie să se consoleze cu o nouă cupă, omagială, oferită de primarul Clujului, mai ales că, două zile mai târziu, mai pierd, tot la scor, un meci la Cluj.

Urcă pe vapor cu o căruţă de goluri, cu o experienţă de neuitat şi cu amintirea primirii triumfale de care au avut parte în gara din Cluj. “Pe peronul gării din Cluj am fost primiţi de o mare de oameni. Pe buzele tuturor se aflau Hasan şi numele celorlalţi jucători de la Galatasaray. Meciurile de la Istanbul și Cluj ne-au făcut cunoscuţi şi au avut ecou până aici”, notează Hasan Basri, uimit de fervoarea cu care Clujul trăia fotbalul încă la 1911.


First Match:

Galatasaray İstanbul AFC  2 – 2  Kolozsvári Vasutas SK

Date: 14 April  1911, Friday (Weekend for Constantinople)


Second Match:

Galatasaray İstanbul AFC  4 – 2  Kolozsvári Vasutas SK

Date: 16 April 1911, Sunday


Third Match:

Kolozsvári Vasutas SK  5-1  Galatasaray İstanbul AFC

Date: 24 September 1911, Sunday


Fourth Match:

Kolozsvári Vasutas SK  4-1  Galatasaray İstanbul AFC

Date: 26 September 1911, Tuesday

 


Sursa: Fragment din “Revista oficiala Galatasaray”- din 07.08.2009 – pag 106-109